Glosari Istilah

NoEnglishBahasa MelayuMaksud
1MicrocontrollerPengawal MikroMikropengawal ialah litar bersepadu padat yang direka untuk mengawal operasi tertentu dalam sistem terbina dalam.
2ResistorPerintangKomponen yang diperbuat daripada bahan yang menentang aliran arus dan oleh itu mempunyai beberapa nilai rintangan.
3CapasitorKapasitorKomponen elektronik yang mempunyai reaktans kapasitif.
4Development BoardPapan Pembangun
5SensorPenderia
6DownloadMuat Turun
7UploadMuat Naik
8BugPepijat
9DebugNyahpepijatPenyahpepijatan ialah proses mengesan dan mengalih keluar ralat sedia ada dan kemungkinan ralat (juga dipanggil sebagai 'pepijat') dalam kod perisian yang boleh menyebabkan ia berkelakuan di luar jangkaan atau ranap. Untuk mengelakkan pengendalian perisian atau sistem yang salah, penyahpepijatan digunakan untuk mencari dan menyelesaikan pepijat atau kecacatan. Apabila pelbagai subsistem atau modul digandingkan dengan rapat, penyahpepijatan menjadi lebih sukar kerana sebarang perubahan dalam satu modul boleh menyebabkan lebih banyak pepijat muncul dalam modul yang lain. Kadangkala ia mengambil lebih banyak masa untuk nyahpepijat program daripada mengekodnya.
sumber
10CompileMenyusun
11ProgrammingPengaturcaraan
12DevicePeranti
13
ComponentKomponen
14ResetSet Semula
15BootBut
16RebootBut Semula
17DisplayPaparan
18ButtonButang
19VoltageVoltan
20CurrentArus
21ResistanceRintangan
22PowerKuasa
23BreadboardPapan Roti
24WireWayar
25Jumper WireWayar Pelompat
26ADC (Analog Digital Converter)Penukar Analog-Digital
27SPI (Serial Peripheral Interface)Antaramuka Periferal Bersiri*
28PWM (Pulse Width Modulation)Modulasi Lebar Nadi*
29DC CurrentArus DC
30ErrorRalat
31PseudocodeKod Pseudo Kod Pseudo ialah cara tidak formal bagi penerangan pengaturcaraan yang tidak memerlukan sebarang sintaks bahasa pengaturcaraan yang ketat atau pertimbangan teknologi asas. Ia digunakan untuk membuat garis besar atau draf kasar program. Kod pseudo meringkaskan aliran program, tetapi tidak termasuk butiran asas. Pereka sistem menulis kod pseudo untuk memastikan bahawa pengaturcara memahami keperluan projek perisian dan menyelaraskan kod dengan sewajarnya.
sumber